Cavall Fort. Revista per a nois i noies Edu365.cat

Sabíeu que actualment, al Pirineu, hi ha quinze óssos?

L’ós bru del Pirineu és una de les espècies animals que han estat més perseguides pels humans, moltes vegades per la por de patir-ne agressions o per preservar els animals domèstics de la gent de les terres pirinenques. I és que un animal tan gros fa basarda! Però hi ha molts experts que asseguren que els óssos són pacífics i nobles, que no ataquen mai a les persones i que els danys al bestiar són mínims.

Si voleu conèixer com és un ós bru, aquí teniu una fitxa amb algunes de les seves dades:

ÓS BRU

Mida: entre 150 i 200 cm.
Pes: els mascles pesen entre 80 i 240 kg i les femelles, entre 65 i 170 kg.
Sentits: Tenen l’oïda i l’olfacte molt desenvolupats, però hi veuen molt poc.
Color: poden tenir el pèl marró, de color crema o gairebé negre.
Alimentació: mengen de tot, però sobretot vegetals (herbes tendres, fruits, tubercles, glans, castanyes). També mengen insectes, carronyes i, de tant en tant, poden alimentar-se de bestiar domèstic.
Hibernació: entre novembre i desembre i fins al febrer o l’abril, l’ós bru passa una etapa d’inactivitat amagat al seu cau.
Aspectes del seu caràcter: és un animal molt intel·ligent i té molts recursos per a adaptar-se al seu entorn. Però a la vegada és molt tímid i solitari, i sempre fuig de les persones quan intueix la seva presència. Per això és molt difícil de veure!
Altres característiques: l’ós és un plantígrad, és a dir, que camina sobre la planta dels peus i pot arribar a viure entre 25 i 30 anys.

Si voleu saber més coses sobre l’ós bru del Pirineu, podeu visitar les pàgines webs següents:

www.depana.org/osbru/index.html
www.gencat.net/mediamb/pn/conserva/cespro23.htm

El llibre del mes | Tasta'n 4 ratlles | Tot un personatge | El joc | La biblioteca de llibres