edu365.com - PRIMÀRIA - Llengua catalana

M'he perdut, però tinc una brúixola
 
   
Els punts cardinals

Saps què vol dir orientació? D'on ve aquesta paraula?
Si cerques al diccionari Orientar-se, podràs llegir: Determinació de la posició d'una persona o cosa amb relació als punts cardinals.

Si vols saber-ne més fes clic sobre el dibuix
   
 

   
Els punts cardinals i els mapes

En els mapes, el nord geogràfic normalment correspon a la part superior del requadre. Però hi ha casos excepcionals en què no guarda aquesta relació, aleshores ja s'indica.

Si vols saber-ne més fes clic sobre el dibuix
   
 


   
Per orientar-nos cal saber el NORD. Per què el Nord?
No ens podem orientar cap els quatre punts cardinals, n'hem de triar un de referència i a partir d'aquest punt ja establirem els altres.
La direcció NORD (ombra més curta quan el Sol està més alt i que sempre i durant tot l'any assenyala la mateixa direcció) és la de referència bàsica per a determinar totes les altres direccions.

La brúixola


Hi ha diverses maneres de trobar el Nord.
La millor és utilitzant la brúixola, que és una agulla imantada situada sobre un eix. El magnetisme terrestre atrau l'agulla imantada cap al Nord (també es pot dir pol magnètic o nord magnètic).

Si vols saber-ne més fes clic sobre el dibuix

   


Autora: Carme Vall
Aquesta mud forma part d'un projecte que l'autora desenvolupa gràcies a una llicència per estudis concedida pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm: 3363 (5/4/2001))

 
edu365.com